30.12.2020 12:59
Tere!
Selline küsimus lihtsalt, et kuidas sellest ringseisust välja saada?
Tarbin tihti enda arvates alkoholi. Põhiliselt viina.
Tunnen, et jama on see asi. Õnneks olen siiani suutnud piirata
seda tarbimist just siis kui vaja järgmisel hommikul rooli taha istuda.
Alkomeeter on olemas ja näidanud nulli.
Aga enda jaoks tahaks sellest vabaneda…..tervis on ka midagi,
mida vaja kaitsta. Samas on hea õhtul võtta mõned pitsid peale
rasket tööpäeva et lihtsalt on kergem uinuda. Muidu avastan end
mõtlemast uute probleemide üle ja uni ei kipu enne tunnikest tulemagi.
Mida oskate soovitada?…..tunnen, et kui nii edasi kestab siis võivad
probleemid tulla nii elus endas kui ka tööd tehes.
Parimate soovidega,
Betty-Maria Märk
vanemspetsialist, Tervise Arengu Instituut
30.12.2020
Tere
See on väga hea, et mõtlete oma tuleviku peale ja näete riske, mis võivad kaasneda sellega, kui te samal moel jätkate. Ei hakkaks teile siinkohal eraldi soovitusi pakkuma, vaid soovitame pöörduda raviasutuse poole, kust te saate igakülgset abi ravimeeskonna poolt, kuhu kuulub nii psühholoog, vaimse tervise õde, psühhiaater, kui sotsiaaltöötaja. Rohem infot ja ravikeskuste kontaktid leiate siit.
30.12.2020 12:55
Tere.
Üks inimene soovib endale lasta teha alkoholivastase süsti aga ma ei leia mitte kusagilt infot, kus sellist asja teha saaks.
Betty-Maria Märk
vanemspetsialist, Tervise Arengu Instituut
30.12.2020
Tere
“Kainem ja tervem Eesti” programmis , mis tugineb tõenduspõhisel ja tänapäevasel käsitlusel, on peamine rõhk nõustamistel ja vajadusel kirjutab psühhiaater ravimid inimesele ravi toetuseks juurde.
Kui ta soovib mingit kindlat süsti, mis peaks aitama ühe korraga, siis seda teenust võivad pakkuda ilmselt mõned erakliinikud. Meil puudub selle kohta informatsioon. Meie soovitame inimesele pakkuda ka nõustamist ja psühholoogilist abi, sest tavaliselt on alkoholi tarvitamise juurpõhjus kusagil mujal või kaasneb sellega mõni teine vaimse tervise probleem, mis samuti käsitlemist vajab.
“Kainem ja tervem Eesti” programmi ravi võimaluste kohta leiate infot siit.
22.12.2020 11:40
Tere! See on tõen. küsimus hepatoloogile. Tarvitasin alkoholi pikalt ja pidevalt aastaid (ligi 20 aastat kolme-nelja pooleaastase pausiga). Nüüd lõpetasin päevapealt. Keskm. kogused olid lõpuks kuni 20 ühikut ööpäevas, aga tavaliselt 15 kanti (kui ikka õigesti arvutasin: 5 prk 5% õlut ja 150-200 g brändit). Käte värin läks üle nädalaga, aga kohe tuli väike palavik (37,1…37,5) ja see ei ole 10 päevaga ära läinud. Võtan B (4000) ja D(4000) vit. ja Livertat. Kas palavik võib olla seotud maksa seisundiga ja kui kaua see võib kesta? Muidu kõik muu on korras ja enesetunne igati hea, ei ole valu kusagil, väljaheited korras ja õiget värvi, nahk ja silmavalged kenasti, kolest. viimati 5,5. Tänan!
Karin Kilp
alkoinfo.ee toimetaja Tervise Arengu Instituut
22.12.2020
Tere
Meie oleme Tervise Arengu Instituut ja tegeleme alkoholitarvitamise ennetamisega.
Meil ei ole arste. Hepatoloogile mõeldud küsimusega soovitame pöörduda arstidele suunatud keskkondadesse või otse arsti poole.
Tervitades
Küsimustele vastavad
Anneli Sammel
alkoholi ja tubaka valdkonna juht, Tervise Arengu Instituut
Betty-Maria Märk
vanemspetsialist, Tervise Arengu Instituut
Kadri Andresen
psühhiaater AJK-Kliinik, Tartu
Karin Kilp
alkoinfo.ee toimetaja Tervise Arengu Instituut
Ljudmilla Atškasov
psühholoog AJK-Kliinik, Tartu
Unustage alkoholiretked Lätti. Kange kraam ei ole moes, vähemalt kokteilimaailmas enam mitte. Trendibaare üle ilma vallutavad mokteilid ehk alkoholivabad kokteilid.
Vaid üks näide tervisesõbralikumate kokteilide buumist on New Yorgi popp söögikoht Punane Tomat, kus pakutav särtsakas kokteil segatakse kokku lehtkapsa, ananassi, kurgi ja sidruni värskelt pressitud mahlast ning agaavisiirupist. Roheline kraam kasvatatakse selle tarvis restorani katusel ja ka naturaalne siirup tuleb oma köögist. Kerge torkena napsulembese kirjamehe Ernest Hemingway suunas pandi joogile nimeks Hemingway Aed. Täpselt nii, nagu sa oled see, mida sööd, oled sa ka see, mida jood, kõlab sealse pererahva juhtmõte.
Kuigi alkohol pole kokteilisegajate loomingust sugugi päris kadunud, hoiab muule maailmale uuemaid suundi seadvate suurlinnade New Yorgi ja Londoni restoranide-baaride segujoogikaart kainet ja tervisesäästlikumat joont. Vanamoodsad suhkru- ja alkoholirikkad kokteilid on minevik, ja nii nagu toidus, annavad ka kokteilikunstis tooni märksõnad tervislik, värske ja kohalik. Eesrindlik toit ja jook koosnevad lähikonna põllupidajate mahekraamist, isegi ürdi- ja köögiviljapeenrad või mesilastarud söögikoha katusel pole parema tooraine huvides enam mingi haruldus. Kulutulena levivad mahlabaarid ning trendikates restoranides-baarides mängitakse klaasis kokku värskelt pressitud vitamiinimahlu, isetehtud naturaalseid siirupeid ja toonikuid, tööstuslikele lisaainetele näidatakse aga punast tuld.
Seltskonnajoogi asemik
Suure maailma moevõnked ulatuvad tasahilju Eestissegi, ehkki alkoholivaba kokteiliklassika pole iseenesest meiegi baarides uudis. Tallinna vanalinna tilluke baar Botaanik teeb ise taimesiirupeid ja kange napsi vabu kokteile leidub Butterfly Lounge’is. Laevahiiglasel Tallinkil aga on juba teist suve ette näidata mokteilide ehk alkoholivabade kokteilide joogikaart – nimetus mokteil pärineb ingliskeelsest mocktail’ist, mis omakorda on tuletatud sõnadest mock ehk võlts ja cocktail ehk kokteil. Sõna tuli kasutusele möödunud sajandi 80ndail, kui kokteilidest sai suur mood, ja neile, kes tahtsid pidudel liikuda seltskonnas alkoholivaba sisu, kuid sama glamuurse välimusega kokteiliga, mõeldi aseaineks välja mokteilid.
Tallinki joogimänedžer Nele Nedaškovskaja nendib, et inimesed on tõepoolest muutunud terviseteadlikumaks, küsides rohkem alkoholivabu kokteile või tellides alkoholi kõrvale vett. Samuti on nende baarides menukad kombucha teeseenejoogid ja mahlakokteilid. Kumbagi tervisejooki ei tehta küll kohapeal laevaköögis, ent näiteks külmpressitud ja pastöriseerimata mahlasegude pudelid tulevad baaridesse eestlaste HeyDaylt – muide, ajakiri Vogue valis selle margi apelsinist, ananassist, õunast, sidrunist ja piparmündist Sunbeami hiljuti kogu maailma külmpressitud mahlade testil esikuuikusse.
Kokteilimaailma põhinootidest kõneldes nimetab Nedaškovskaja ennekõike värskust: «Suvemarjad ja maitsetaimed on praegu täiesti omal kohal,» mainib ta. Suhkruvee moodi maitsvad kokteilid on möödanik ja hiljutisel joogiproffide kogunemisel Berliinis nägi ta, et uuema trendina tungib peale komme pakkuda kokteili paariliseks väikest ampsu, mille maitsed on teineteisega sobima mõõdetud. Umbes nii nagu Botaanikus, kus kokteile täiendavad Kotzebue pagari- ja lihaväärindamise töökoja hapusai või vinnutatud liha. Või siis kuulub menüü juurde tavapärase veinikaardi kõrval ka kokteilivalik, mis sobib roogade kaaslaseks.
Münt teeb imet
Laevade mokteilikaardi retseptid välja mõelnud Soome baarmen ja kahe aasta eest kokteilisegamise maailmameistri tiitliga pärjatud Markus Sillanpää ütleb, et alkoholivabades kokteilides on maitseid kokku kõlama panna keerulisem ning õnnestumine sõltub paljus kokteilimeistri vilumusest ja loomingulisusest.
Kui alkoholiga kokteilis annab joogile n-ö keha, täidluse ja maitsenüansid alkohol, siis ilma selleta tuleb joogi süda luua näiteks siirupist. Mõistagi kasutatakse magusat nii vähe kui võimalik ning magusust tasakaalustatakse tsitruseliste ja ürtidega. Enamasti tuleb mängu ka jää, mis lisab joogile samuti omajagu värskust – kui see soojeneb, kannatavad enamasti ka maitseomadused. Põhiline aga, et mokteil ei saaks liiga magus ega ka vesine, rõhutab Sillanpää.
Algajale mokteilisegajale soovitab baarmen esmalt paika panna joogi aluse ehk põhimaitse, edasi saab hakata lisama teisi maitseid, millega võib lõputult mängida. Ta pakub, et kohalikku põhjamaist värvingut saab mokteilidele anda astelpajumarjade või mustikate, aga ka kasemahlasiirupi ja -mahla või hoopis kuusevõrseleotisega.
Tallinki baaridaam Liis Hanga täiendab teda, andes laheda suvekokteili retsepti: mullivesi, maasikad või vaarikad, sidrun või laim ja basiilik. Ka mahlu võib pikendada veega ja lisada hulka münti, mis teeb peaaegu kõik kokteilid heaks. Kõrvalmaitseid endasse imaval värske kurgi viilul on paljudele jookidele enam-vähem sama toime.
Juuresolevate mokteilide autor on Markus Sillanpää.
Neli aastaaega
Ühele
• 2–3 cl pihlakasiirupit
• 2–4 vaarikat
• pikenduseks alkoholivaba õunasiidrit või õunamahla
• jääd
• kaunistuseks õunaviile
Pane klaasi jääd, lisa siirup ja ülejäänud koostisained, sega läbi. Kaunista õunaviiludega.
Värskendav kannujook
Suur kannutäis
• 10 cl sidrunheinasiirupit
• 10 cl mangosiirupit
• 5 laimi värskelt pressitud mahla + paar laimiviilu
• pikenduseks u 2 l Ginger Ale’i toonikut
• jääd
• kaunistuseks sidrunit ja tüümiani
Pane kannu jääd, lisa laimimahl ja -viilud ning siirupid. Sega ja kaunista sidruni ning tüümianiga.
Kokteili võib pikendada ka 1 l Ginger Ale’i tooniku, 1 l apelsinimahla ja mulliveega ning lisada värsket piparmünti.
Rabarberimari
Ühele
• 2 sl maasikapüreed
• 1 cl rabarberisiirupit
• 1 cl vanillisiirupit
• 2 cl värskelt pressitud laimimahla
• pikenduseks Ginger Beer alkoholivaba ingveriõlu
• jääd
• kaunistuseks maasikaid ja sidrunikoort
Pane jää klaasi, lisa ülejäänud komponendid ja sega läbi. Kaunista marjade ja sidrunikoorega.
Marjavallatus
Ühele
• 4–8 cl jõhvikamahla
• pool laimi
• 2–3 cl mustikasiirupit
• paar tüümianioksa
• purustatud jääd
• kaunistuseks tüümiani, mustikaid ja kuivatatud leiba
Pane klaasi laim ja tüümianivarred ning vajuta kergelt puruks. Lisa jääpuru, teised koostisained, sega läbi ning ehi leivatüki ja mustikatega.
Vürtsikas mango
Ühele
• 4 laimisektorit
• 3 cl mangosiirupit
• 4 cl apelsinimahlaga jääd
• maitse järgi tšillit
• kaunistuseks tillikaun
Pane laim ja paar tšillikribalat (võib vähem või ka rohkem) klaasi ning suru kergelt läbi. Lisa jää ja ülejäänud koostsiained, sega läbi. Kaunista tšilliga.
Roheline ja punane
Ühele
• 2 sl pohlasiirupit
• pool värsket laimi
• pikenduseks soodavett või toonikut
• jääd
• paar rosmariinioksa
• kaunistuseks apelsinikoort
Pane klaasi jää, lisa laim ja ülejäänud komponendid, sega läbi. Pane klaasi rosmariinioks ja kaunista apelsinikoorega.
Kes tahab magusamat varianti, võib lisada veel 3 cl siirupit või pikendada jooki Sprite’iga.
Allikas: Postimees
AUDIT-TEST
Kas sa peaksid oma alkoholi tarvitamise pärast muretsema?
Alkoholi tarvitamist ja sellega kaasnevaid riske on võimalik hinnata spetsiaalse testi abil, mille nimi on AUDIT.
Alkokalkulaator
Mida ja kui palju sa viimati jõid?
Alkokalkulaator on suurepärane vahend oma alkoholitarbimise jälgimiseks, järelduste tegemiseks ja tarbimise vähendamiseks.
Videolood
INFOKESKKOND LAPSEVANEMALE
Kuna aju areneb 25. eluaastani, mõjutab noores eas tarvitatud alkohol aju toimimist ka täiskasvanuna ning seetõttu on tähtis mõjutada noorte arvamusi ja käitumist alkoholi suhtes. Räägi lapsega alkoholist – nii ennetad võimalikke probleeme tulevikus.
Loe, millal ja kuidas lapsega alkoholist rääkida.
LEHT NOORTELE
Kas alko mõjub kõigile ühtemoodi? Mis saab, kui alkoga vahele jääd? Kas alkokommidest jääb purju?
Testi oma teadmisi alkoholist ja proovi mängudes lahendada alkoholiga seotud olukorrad!
TÖÖVAHEND SPETSIALISTIDELE
kes saavad oma igapäevatöös mõjutada inimeste tervisekäitumist või muuta meie elukeskkonda tervislikumaks.