21.04.2022 14:50
Tere!
Olen aastaid alkoholi küüsis olnud ja seda kahjuks tsüklite kaupa,seda 1-2ndl kuus.Selle tagajärjel on mull purunenud abielu ja paar suhet,ja mitu töökohta. Kuid nüüd kui kaotasin oma viimase töökoha, sain aru,et on aeg abi otsida,sest nii see enam jätkuda ei või,kuid kus kohast ja millised on need ravimeetodid ja asutused?
Ljudmilla Atškasov
psühholoog AJK-Kliinik, Tartu
21.04.2022
21.04.2022 14:46
Tere!
Mees Viljandist, 78a., kodune, on viinamees olnud kogu elu, aga töökoht on alati olnud olemas. Sellel aastal on teist korda tsüklis, tänaseks 7. päeva. Ainult magab, käib Wc-s, lonksutab nii pdl. Lauaviina ööpäevas ja ei söö eriti ka midagi. Agressiivne pole, hoopis zombi-moodi uimane ja paneb aeg-ajalt segast juttu. Pakun puljongit viina asemel – ei taha. PEALE SELLE
on keemiaravil :käes 3 korda ja 4. kord tuleb minna Tartusse 11.aprillil. Palun andke nõu, kuidas ja kes saaks tsüklist välja aidata! Lp-ga tema abikaasa (mina ei joo!!!)
Ljudmilla Atškasov
psühholoog AJK-Kliinik, Tartu
21.04.2022
Tere
Oleme teile vastamisega nüüd vist hiljaks jäänud, kuid siiski, kui peaks juhtuma uuesti samasugune olukord, siis ehk on sellest sellisel juhul ikka teile abi. Ennetavalt võiks arutada läbi see olukord perearstiga. On olemas eraldi ravim, mis aitab kergendada võõrutusnähte, kuid siis ei tohiks enam alkoholi peale tarbida. Kui kogus, mida inimene igapäevaselt joob, nt 0,5 ja rohkem liitrit viina, siis tuleks maha tulla nö kogust tasapisi vähendades, lonks haaval nö võtta ainult siis, kui tõesti on juba talumatu olla, et ei tekiks tugevaid võõrutusnähte, mis võivad omakorda olla inimese jaoks eluohtlikud. Lonksata ei itohiks pudelist, sest siis ei saa inimen aru, kui palju ta tegelikult tarbib, vaid pitshaaval ja nii ka kogust päeva jooksul vähendades. Kui varem on joodud liiter päevas, siis nüüd proovib 0,5 l. ja järgmine päev 300 ml ja edasi järjest vähem, kuni tunneb et saab juba ära taluda võõrutussümtomid. On olukordi, kus inimesel võivad kainenemisel tekkida nii tugevad võõrutusnähud, et lootuses neist alkoholi abil üle saada, ei suudeta joomist lõpetada. Tugevate võõrutusnähtude korral peaks kindlasti pöörduma spetsialisti poole, raskematel juhtudel võivad selle seisundiga kaasneda krambid või deliirium.
Võõrutusnähtude puhul aitab arst ravimitega seisundit leevendada. Oluline on toitainete, vitamiinide, mineraalainete ja piisava koguse vedeliku manustamine. Kui raskendavaid asjaolusid ei teki, kestab võõrutusseisundi ravi tavaliselt kuni seitse päeva. Raske seisundi korral viiakse võõrutusravi läbi haiglas ja see võib kesta kauem. Siis tuleks pöörduda Viljandi Haigla poole ja enne helistada sinna, et mis teenuseid nad võõrutussümptomite korral pakuvad. Haiglati on see erinev. Tavaliselt tehakse nö tilka, mille käigus püütakse vitamiinide, elektrolüütide ja vee tasakaalu häirete korrigeerimise ning medikamentoose raviga kergendada inimese seisundit ning võimaldada tal joomatsüklist kiirelt ja komplikatsioonideta välja tulla. Selline teenus võib olla ka tasuline. Tartus näiteks pakub seda ka üks erakliinik: A Kliinik .
Siinkohal tasub katsetada sedasama viis, mis on varem aidanud tal maha tulla. Osade inimeste jaoks on sobiv ka see, kui nö viina asemel tarbida lahjemat jooki, nt venitada päev välja nii, et tarbin näiteks 3 pdl. õlut ja nii hoopiski õlle abil tsüklist väljuda. Järgmisel päeval proovin veelgi vähem. Tsüklist väljudes on soovitus tarbida ka mineaarliderikast vett, nt Borjom või Värska. Leevendab ka puljong, kuna on samuti soolane ja tomatimahl. Tasapisi taastada ka söömine.
Kuna võõrutusest väljudes on tavaliselt mitmeid päevi halb ka uni, siis selle võiks samuti perearstiga läbi arutada. Võimalik, et mõni päev und uneravimi abil aitab ka kiiremini tervisel taastuda.
21.04.2022 14:38
Tere,
Kuidas saada inimene vägisi kaineks, kui ei ole võimalik saada abi riikliku korralduse poolt? Miks ei ole korraldatud abi mis ennetaks äärmuslikke olukordi?
Ljudmilla Atškasov
psühholoog AJK-Kliinik, Tartu
21.04.2022
Tere
Otsus tarbida alkoholi või ei, on ikka vaid inimese enda vastutada, kuid mõistan teie pettumust. Kui kõrval inimene tarbib, siis see ikka heidutab korralikult. Riiklikult on olemas tasuta ravi-ja nõustamisteenused, juhul kui inimene soovib ise enda alkoholitarvitamist muuta. Selle kohta saate täpsemalt infot lugeda siit. Raviga saab alustada siis, kui inimene on kaine. Ravi ja nõustamisteenused osutatakse ravikeskuses. Kontaktid leitavad siit. Ka teil endal on võimalik saada nõustamist tasuta 3 korda, kui teie kähedane ise ei ole nõus pöörduma. Sellisel juhul lihtsalt registreerumisel öelge, et soovite nõustamist saada „Kainem ja tervem Eesti“ programmi raames alkoholi tarvitava inimese lähedasena.
On olukordi, kus inimesel võivad kainenemisel tekkida nii tugevad võõrutusnähud, et lootuses neist alkoholi abil üle saada, ei suudeta joomist lõpetada. Tugevate võõrutusnähtude korral peaks kindlasti pöörduma spetsialisti poole, raskematel juhtudel võivad selle seisundiga kaasneda krambid või deliirium. Võõrutusnähtude puhul aitab arst ravimitega seisundit leevendada. Oluline on toitainete, vitamiinide, mineraalainete ja piisava koguse vedeliku manustamine. Kui raskendavaid asjaolusid ei teki, kestab võõrutusseisundi ravi tavaliselt kuni seitse päeva. Raske seisundi korral viiakse võõrutusravi läbi haiglas ja see võib kesta kauem. Siis tuleks pöörduda psühhiaatriakliiniku poole. Enne võiks uurida, mis teenuseid nad võõrutussümptomite korral pakuvad. Haiglati on see erinev. Tavaliselt tehakse nö tilka, mille käigus püütakse vitamiinide, elektrolüütide ja vee tasakaalu häirete korrigeerimise ning medikamentoose raviga kergendada inimese seisundit ning võimaldada tal joomatsüklist kiirelt ja komplikatsioonideta välja tulla. Selline teenus võib olla tasuline. Tartus näiteks pakub seda ka üks erakliinik: A Kliinik ja Tallinnas ka erinevad erakliinikud, nt Kordamed erakliinik, Confido Kliinik.
Ka perearsiga võiks läbi arutada inimese alkoholitarvitamise muster. On olemas ka ravimid, mis võõrutussümptomeid leevendavad ja uuesti tarvitamist ka aitavad ennetada.
Eelpool nimetatud ravi ja abisaamise võimalustega peab aga inimene ise nõus olema.
Kuidas iseend aidata, et selle frustratsiooni ja pettumusega toime tulla, siis ehk on abiks teile see materjal ja leiate infot ka siit.
Unustage alkoholiretked Lätti. Kange kraam ei ole moes, vähemalt kokteilimaailmas enam mitte. Trendibaare üle ilma vallutavad mokteilid ehk alkoholivabad kokteilid.
Vaid üks näide tervisesõbralikumate kokteilide buumist on New Yorgi popp söögikoht Punane Tomat, kus pakutav särtsakas kokteil segatakse kokku lehtkapsa, ananassi, kurgi ja sidruni värskelt pressitud mahlast ning agaavisiirupist. Roheline kraam kasvatatakse selle tarvis restorani katusel ja ka naturaalne siirup tuleb oma köögist. Kerge torkena napsulembese kirjamehe Ernest Hemingway suunas pandi joogile nimeks Hemingway Aed. Täpselt nii, nagu sa oled see, mida sööd, oled sa ka see, mida jood, kõlab sealse pererahva juhtmõte.
Kuigi alkohol pole kokteilisegajate loomingust sugugi päris kadunud, hoiab muule maailmale uuemaid suundi seadvate suurlinnade New Yorgi ja Londoni restoranide-baaride segujoogikaart kainet ja tervisesäästlikumat joont. Vanamoodsad suhkru- ja alkoholirikkad kokteilid on minevik, ja nii nagu toidus, annavad ka kokteilikunstis tooni märksõnad tervislik, värske ja kohalik. Eesrindlik toit ja jook koosnevad lähikonna põllupidajate mahekraamist, isegi ürdi- ja köögiviljapeenrad või mesilastarud söögikoha katusel pole parema tooraine huvides enam mingi haruldus. Kulutulena levivad mahlabaarid ning trendikates restoranides-baarides mängitakse klaasis kokku värskelt pressitud vitamiinimahlu, isetehtud naturaalseid siirupeid ja toonikuid, tööstuslikele lisaainetele näidatakse aga punast tuld.
Seltskonnajoogi asemik
Suure maailma moevõnked ulatuvad tasahilju Eestissegi, ehkki alkoholivaba kokteiliklassika pole iseenesest meiegi baarides uudis. Tallinna vanalinna tilluke baar Botaanik teeb ise taimesiirupeid ja kange napsi vabu kokteile leidub Butterfly Lounge’is. Laevahiiglasel Tallinkil aga on juba teist suve ette näidata mokteilide ehk alkoholivabade kokteilide joogikaart – nimetus mokteil pärineb ingliskeelsest mocktail’ist, mis omakorda on tuletatud sõnadest mock ehk võlts ja cocktail ehk kokteil. Sõna tuli kasutusele möödunud sajandi 80ndail, kui kokteilidest sai suur mood, ja neile, kes tahtsid pidudel liikuda seltskonnas alkoholivaba sisu, kuid sama glamuurse välimusega kokteiliga, mõeldi aseaineks välja mokteilid.
Tallinki joogimänedžer Nele Nedaškovskaja nendib, et inimesed on tõepoolest muutunud terviseteadlikumaks, küsides rohkem alkoholivabu kokteile või tellides alkoholi kõrvale vett. Samuti on nende baarides menukad kombucha teeseenejoogid ja mahlakokteilid. Kumbagi tervisejooki ei tehta küll kohapeal laevaköögis, ent näiteks külmpressitud ja pastöriseerimata mahlasegude pudelid tulevad baaridesse eestlaste HeyDaylt – muide, ajakiri Vogue valis selle margi apelsinist, ananassist, õunast, sidrunist ja piparmündist Sunbeami hiljuti kogu maailma külmpressitud mahlade testil esikuuikusse.
Kokteilimaailma põhinootidest kõneldes nimetab Nedaškovskaja ennekõike värskust: «Suvemarjad ja maitsetaimed on praegu täiesti omal kohal,» mainib ta. Suhkruvee moodi maitsvad kokteilid on möödanik ja hiljutisel joogiproffide kogunemisel Berliinis nägi ta, et uuema trendina tungib peale komme pakkuda kokteili paariliseks väikest ampsu, mille maitsed on teineteisega sobima mõõdetud. Umbes nii nagu Botaanikus, kus kokteile täiendavad Kotzebue pagari- ja lihaväärindamise töökoja hapusai või vinnutatud liha. Või siis kuulub menüü juurde tavapärase veinikaardi kõrval ka kokteilivalik, mis sobib roogade kaaslaseks.
Münt teeb imet
Laevade mokteilikaardi retseptid välja mõelnud Soome baarmen ja kahe aasta eest kokteilisegamise maailmameistri tiitliga pärjatud Markus Sillanpää ütleb, et alkoholivabades kokteilides on maitseid kokku kõlama panna keerulisem ning õnnestumine sõltub paljus kokteilimeistri vilumusest ja loomingulisusest.
Kui alkoholiga kokteilis annab joogile n-ö keha, täidluse ja maitsenüansid alkohol, siis ilma selleta tuleb joogi süda luua näiteks siirupist. Mõistagi kasutatakse magusat nii vähe kui võimalik ning magusust tasakaalustatakse tsitruseliste ja ürtidega. Enamasti tuleb mängu ka jää, mis lisab joogile samuti omajagu värskust – kui see soojeneb, kannatavad enamasti ka maitseomadused. Põhiline aga, et mokteil ei saaks liiga magus ega ka vesine, rõhutab Sillanpää.
Algajale mokteilisegajale soovitab baarmen esmalt paika panna joogi aluse ehk põhimaitse, edasi saab hakata lisama teisi maitseid, millega võib lõputult mängida. Ta pakub, et kohalikku põhjamaist värvingut saab mokteilidele anda astelpajumarjade või mustikate, aga ka kasemahlasiirupi ja -mahla või hoopis kuusevõrseleotisega.
Tallinki baaridaam Liis Hanga täiendab teda, andes laheda suvekokteili retsepti: mullivesi, maasikad või vaarikad, sidrun või laim ja basiilik. Ka mahlu võib pikendada veega ja lisada hulka münti, mis teeb peaaegu kõik kokteilid heaks. Kõrvalmaitseid endasse imaval värske kurgi viilul on paljudele jookidele enam-vähem sama toime.
Juuresolevate mokteilide autor on Markus Sillanpää.
Neli aastaaega
Ühele
• 2–3 cl pihlakasiirupit
• 2–4 vaarikat
• pikenduseks alkoholivaba õunasiidrit või õunamahla
• jääd
• kaunistuseks õunaviile
Pane klaasi jääd, lisa siirup ja ülejäänud koostisained, sega läbi. Kaunista õunaviiludega.
Värskendav kannujook
Suur kannutäis
• 10 cl sidrunheinasiirupit
• 10 cl mangosiirupit
• 5 laimi värskelt pressitud mahla + paar laimiviilu
• pikenduseks u 2 l Ginger Ale’i toonikut
• jääd
• kaunistuseks sidrunit ja tüümiani
Pane kannu jääd, lisa laimimahl ja -viilud ning siirupid. Sega ja kaunista sidruni ning tüümianiga.
Kokteili võib pikendada ka 1 l Ginger Ale’i tooniku, 1 l apelsinimahla ja mulliveega ning lisada värsket piparmünti.
Rabarberimari
Ühele
• 2 sl maasikapüreed
• 1 cl rabarberisiirupit
• 1 cl vanillisiirupit
• 2 cl värskelt pressitud laimimahla
• pikenduseks Ginger Beer alkoholivaba ingveriõlu
• jääd
• kaunistuseks maasikaid ja sidrunikoort
Pane jää klaasi, lisa ülejäänud komponendid ja sega läbi. Kaunista marjade ja sidrunikoorega.
Marjavallatus
Ühele
• 4–8 cl jõhvikamahla
• pool laimi
• 2–3 cl mustikasiirupit
• paar tüümianioksa
• purustatud jääd
• kaunistuseks tüümiani, mustikaid ja kuivatatud leiba
Pane klaasi laim ja tüümianivarred ning vajuta kergelt puruks. Lisa jääpuru, teised koostisained, sega läbi ning ehi leivatüki ja mustikatega.
Vürtsikas mango
Ühele
• 4 laimisektorit
• 3 cl mangosiirupit
• 4 cl apelsinimahlaga jääd
• maitse järgi tšillit
• kaunistuseks tillikaun
Pane laim ja paar tšillikribalat (võib vähem või ka rohkem) klaasi ning suru kergelt läbi. Lisa jää ja ülejäänud koostsiained, sega läbi. Kaunista tšilliga.
Roheline ja punane
Ühele
• 2 sl pohlasiirupit
• pool värsket laimi
• pikenduseks soodavett või toonikut
• jääd
• paar rosmariinioksa
• kaunistuseks apelsinikoort
Pane klaasi jää, lisa laim ja ülejäänud komponendid, sega läbi. Pane klaasi rosmariinioks ja kaunista apelsinikoorega.
Kes tahab magusamat varianti, võib lisada veel 3 cl siirupit või pikendada jooki Sprite’iga.
Allikas: Postimees
AUDIT-TEST
Kas sa peaksid oma alkoholi tarvitamise pärast muretsema?
Alkoholi tarvitamist ja sellega kaasnevaid riske on võimalik hinnata spetsiaalse testi abil, mille nimi on AUDIT.
Alkokalkulaator
Mida ja kui palju sa viimati jõid?
Alkokalkulaator on suurepärane vahend oma alkoholitarbimise jälgimiseks, järelduste tegemiseks ja tarbimise vähendamiseks.
Videolood