09.11.2023 14:57
Tere olen 20 aastane noormees ja pidevalt on alkohooliga probleeme ja alkohooli juues muutun natuke agressiivseks ja kaotan lähedasi sellega soovin leida abi aga ei tea kust?
Karin Kilp
alkoinfo.ee toimetaja Tervise Arengu Instituut
09.11.2023
Tere. Kurb kuulda. Ilmselt vajate professionaalset abi. Soovitan alustada perearstist ja temaga nõu pidada. Alkoholisõltuvusega tegelevad ka ravikeskused. Abipakkujate kontaktid leiate https://alkoinfo.ee/et/kuidas-vahendada/spetsialisti-abi/kuhu-poorduda/
09.11.2023 14:55
Kuhu jäi Abot? Ma ei leia teda. Ma vajan teda.
Karin Kilp
alkoinfo.ee toimetaja Tervise Arengu Instituut
09.11.2023
Tere. Aboti aeg alkoinfo lehel sai läbi. Kui vajate abi ja räägite inglise keelt, siis soovitan alla laadida mõne rahvusvahelise äpi, näiteks Woebot on tasuta saadaval ja täidab sarnast rolli.
15.09.2023 10:19
Tere! Kus Narvas ja kes tegeleb alkoholisõltuvuse ravimisega?
Karin Kilp
alkoinfo.ee toimetaja Tervise Arengu Instituut
15.09.2023
Tere
Alkoholisõltuvusega tegelevate ravikeskuste kontaktid, nende hulgas Narva haigla ambulatoorse kabineti vastuvõtuajad leiate siit.
Alkoholist pausi pidades võid tabada end küsimuselt, millega alkoholi asendada?Õnneks on alkovabade jookide maailm põnev ja lai ning alternatiive, millega olenguid mõnusamaks teha, leidub. Alkoholivabad joogid muutuvad järjest trendikamaks ning põnevaid maitseelamusi leiab aina rohkem nii poelettidelt kui restoranide joogimenüüst. Alkoholivabad joogid sobivad kõigile, seda ka olenemata kellaajast ja sündmusest. Miks mitte proovida ka ise kodus alkoholivabasid kokteile kokku segada?
Joo vett! Päriselt ka. Võib tunduda veidi igav nõuanne, kuid vesi on üks parimaid puhtaid tooraineid, mida alkoholivaba kokteili loomisel kasutada. Vett saab juua ka näiteks kihisevana. Veekokteilid näevad ilusad välja, need sobivad kaunistama pidupäeva ning teevad kenamaks ka argipäeva. Mis peamine – veekokteile on lihtne ja soodne valmistada.
Näiteks võid veele lisada tükeldatud maasikaid, arbuusi, mustikaid, pohli, viilutatud kurki, sidrunit, laimi, greipi, mündi- või basiilikulehti jne. Maitse tugevdamiseks võid ka puuviljatükkidest mahla välja pigistada. Maitsenüansse saab lisada maitsesiirupitega. Soovitame kokteilile lisada ka ohtralt jääd, nii püsib maitsevesi kauem värske ja jahutav. Samuti soovitame korjata suvisel ajal Eestimaa metsadest ise marju, säilitada neid sügavkülmas või valmistada neist hoidised – nii saad segada terve aasta maitsvaid kokteile kodumaisest toorainest.
Kui kokteili valmistamiseks aega napib, on heaks võimaluseks ka maitsestatud jääkuubikud. Need annavad joogile nii maitset kui efektse välimuse.
Näiteks püreesta maasikad, vaarikad või mustsõstrad või pigista sidrunist välja mahl, sega vähese veega ning vala jääkuubikuvormidesse. Mündi või basiiklikulehtedega jääkuubikute jaoks täida vorm poolenisti veega ning aseta pooleks tunniks külmikusse. Seejärel lisa rohelised lehed, vala peale vett ning pane uuesti külmuma. Kui kodus ei ole jääkuubikute tegemiseks vormi, kuid külalised saabuvad õige pea, võid panna viinamarjad tunniks sügavkülma ning kasutada neid jää asemel.
Kohvikus on kindlasti võimalik janukustutuseks tellida endale kihisev limonaad. Nende valik on viimasel ajal laienenud. Lisaks tuntud karastusjookidele on tulnud müügile hulgaliselt käsitöölimonaade, teeseenejooke ehk kombucha`sid, kasemahlajooke ja muud põnevat.
Üheks võimaluseks on ka limonaad ise kokku segada. Näiteks pressi sidrunitest või apelsinidest mahl välja, kalla peale gaseeritud vesi ja lisa maitse järgi suhkrut. Ahvatlus missugune!
Gaseeritud veele võib samuti lisada maitsesiirupeid. Jahutuseks juurde jääkuubikud ja nauding on garanteeritud.
Hea kokteili jaoks ei olegi tegelikult alkoholi vaja, tähtis on maitse! Kokteilis peab kindlasti olema magusat ja haput, et oleks erinevaid maitsenüansse ja need oleks omavahel tasakaalus. Muidugi on oluline lisada jääd, et jook oleks jahutatud. Klaasi sobivad kokku erinevad maitsed, hea tasakaalu saavutamine on katsetamise ja maitse küsimus.
Kokteili sobib panna näiteks värskeid mahlasid, püreesid, maitsesiirupeid, miks mitte ka jääteed. Kaunistamiseks sobivad puuviljaviilud või oksake maitserohelist. Kokteili pikendada on kõige lihtsam mineraalveega.
Vaata lihtsaid alkoholivabade kokteilide retsepte siit.
Et kokteile oleks peol lihtsam valmistada võib seda teha ka suuremas koguses ning pakkuda boolina.
Mahl on suurepäraseks maitseküllaseks alternatiiviks, mida juua kas kohvikus või kodus. Eriliselt luksuslik on värskelt puu- või juurviljadest pressitud mahl. Boonuseks on viljadest saadud vitamiinid ja mineraalid, mis turgutavad tervist! Soovitame kindlasti varuda suvel Eestimaa metsade ja aiamaa saadusi ning valmistada neist mahla ja siirupit.
Toekama kõhutäie või lausa maitsva magustoidu saab smuutist. Parim abimees smuuti valmistamisel on blender või saumikser. Smuutis võiks kasutada hooajalisi küpseid puuvilju. Tsitruseliste puhul tuleks viljaliha kestadest eemaldada või kasutada viljast pigistatud mahla.
Vedelikuna kasutatakse tavaliselt mahla, vett või piimatooteid. Piimatoodetele allergilistele inimestele on alternatiiviks soja- , kookos-, kaera- või riisipiim. Lahjema tulemuse saab aga vee, rohelise, valge või rooibose tee lisamisel. Lisaks pane smuutisse marju, moose, konserve, maitsetaimi, pähkleid, erinevaid seemneid ning näiteks maapähklivõid või kaerahelbeid. Lisa ka jääd või külmuta viljad ja marjad enne kasutamist.
Rammusama, juba desserti menutava smuuti saab sorbeti või vanillijäätise lisamisel. Jäätise lisamisel on tegu jäätisekokteiliga.
Väljas käies ja kohtumistel juuakse sageli head kohvi. See on üks maailma populaarsemaid jooke ning paljude jaoks on kohvijoomine igapäevane mõnus rituaal.
Et kohvinaudingud huvitavamaks teha tasub kohvi imelisse maailma sügavamale sukelduda ning proovida erinevaid variatsioone – caffé latte, cappuccino, espresso, caffe macchiato jne. Miks mitte õppida neid ka ise tegema? Maitsenüansse saab kohvile lisada ka piimade ja maitsesiirupitega. Võid proovida vahelduseks näiteks hoopis soja- või mandlipiimaga kohvi, lisades veidi valge shokolaadi siirupit.
Kuumal suvepäeval võid jahutuseks katsetada hoopis jääkohvi tegemist. Jääkohv ei ole lihtsalt jahtunud hommikukohv. Kõige rikkalikuma maitsega jääkohv valmib külma veega tehtud kohvist. Kasuta jämedalt jahvatatud kohvi, pane see presskannu ning vala peale külma vett suhtes 1:8. Jäta see 8-24 tunniks tõmbama. Seejärel täida klaas jääkuubikutega ja vala pool klaasi piima täis. Lisa kohv, nii et klaas saaks täis ning magusta suhkru, kondenspiima või vanillijäätisega. Maitsestada võid veel kaneeli, näpuotsatäie soola või karamellisiirupiga.
Ka tee on üritustel heaks alternatiiviks alkoholile. Õpi tundma eri teede aroome ja maitseid – must, roheline, valge, oolong, matcha tee jm.
Külmal päeval tee soojendab, kuumal päeval aga saab teest teha ka mõnusa jahutaja. Selleks tuleb lihtsalt jahtunud teele lisada jääkuubikuid ja teest on hoopis uutmoodi jook saanud! Sageli lisatakse maitse värskendamiseks jääteele ka sidruni- või apelsinimahla.
Popiks on muutunud iidsest Aasiast pärit teeseenejook ehk kombucha, mis sisaldab rikkalikult tervisele kasulikke baktereid ja pärme. Kombucha valmistamiseks pannakse teeseen jahtunud ja suhkruga magustatud musta või rohelise tee sisse ning lastakse sel hapenduda nädal või paar. Tulemuseks on magushapu jook, mida saab lisaks maitsestada näiteks sidruni, ingveri, marjade, kuivatatud puuviljade ja muude maitseandjatega. Kui valmis teeseenejook villida õhukindlasse pudelisse ja paariks päevaks veel toatemperatuurile seisma jätta, saab mõnusa mulliga joogi, mis meenutab limpsi või siidrit.
Kuna kombucha on naturaalselt hapendatud jook, siis võib protsessi käigus sinna tekkida ka väga väike kogus alkoholi. See on küll sarnases koguses nagu on lubatud alkoholivabadele jookidele, kuid kui oled alkoholile väga tundlik või soovid olla 100% alkoholivaba, siis ole teeseenejoogiga ettevaatlik.
Kui sulle meeldis õlle, siidri, veini või vahuveini maitse, ei tasu heituda, sest alkoholiga jookide alkoholivabasid versioone on samuti saada. Viimasel ajal on valik laienenud ning maitselt ei jää need oma kraadiga sugulastele alla. Vaata poes ringi ja leia, mis võiks sulle meeldida. Nii et sõpradega grillides või kallimaga õhtustades võid õlle ja veini asemel proovida hoopis klaasi alkoholivaba veini või alkoholivaba õlut. Hiljem saad autoga koju sõita ning võid kindel olla, et tunned end ka hommikul värskena.
Huvitavaks alternatiiviks alkoholile on ka ingverijoogid. Neid on nii lahjemaid, kui õige kangeid – vürtsikad, teravad ja teevad seest kuumaks! Võib juua nii lahjendamata shot’ina, kui näiteks mulliveega lahjendatuna.
Talvisel ajal, aga miks ka mitte ka külmal põhjamaisel suvepäeval, on ideaalseks soojendavaks joogiks glögi. See on vürtsikas kuum jook, mille valmistamiseks pole kindlat retsepti vaid igaüks saab valida just need maitseained, mis talle meeldivad.
Hästi sobib glögi baasiks näiteks õuna- või mustsõstramahl. Vürtsidest sobivad glögile lisamiseks näiteks kaneel, nelk, vürtspipar, pomerants, kardemon, muskaatpähkel, tähtaniis, ingver, pipar jne. Riivitud sidruni- või apelsinikoor lisab aroome ja mõrkjat maitset. Kuumuta mahl koos maitseainetega ja kurna enne serveerimist. Magustamiseks lisa suhkrut või mett. Klaasi põhja lisa näiteks rosinaid ja mandlilaaste.