21.04.2022 14:50
Tere!
Olen aastaid alkoholi küüsis olnud ja seda kahjuks tsüklite kaupa,seda 1-2ndl kuus.Selle tagajärjel on mull purunenud abielu ja paar suhet,ja mitu töökohta. Kuid nüüd kui kaotasin oma viimase töökoha, sain aru,et on aeg abi otsida,sest nii see enam jätkuda ei või,kuid kus kohast ja millised on need ravimeetodid ja asutused?
Ljudmilla Atškasov
psühholoog AJK-Kliinik, Tartu
21.04.2022
21.04.2022 14:46
Tere!
Mees Viljandist, 78a., kodune, on viinamees olnud kogu elu, aga töökoht on alati olnud olemas. Sellel aastal on teist korda tsüklis, tänaseks 7. päeva. Ainult magab, käib Wc-s, lonksutab nii pdl. Lauaviina ööpäevas ja ei söö eriti ka midagi. Agressiivne pole, hoopis zombi-moodi uimane ja paneb aeg-ajalt segast juttu. Pakun puljongit viina asemel – ei taha. PEALE SELLE
on keemiaravil :käes 3 korda ja 4. kord tuleb minna Tartusse 11.aprillil. Palun andke nõu, kuidas ja kes saaks tsüklist välja aidata! Lp-ga tema abikaasa (mina ei joo!!!)
Ljudmilla Atškasov
psühholoog AJK-Kliinik, Tartu
21.04.2022
Tere
Oleme teile vastamisega nüüd vist hiljaks jäänud, kuid siiski, kui peaks juhtuma uuesti samasugune olukord, siis ehk on sellest sellisel juhul ikka teile abi. Ennetavalt võiks arutada läbi see olukord perearstiga. On olemas eraldi ravim, mis aitab kergendada võõrutusnähte, kuid siis ei tohiks enam alkoholi peale tarbida. Kui kogus, mida inimene igapäevaselt joob, nt 0,5 ja rohkem liitrit viina, siis tuleks maha tulla nö kogust tasapisi vähendades, lonks haaval nö võtta ainult siis, kui tõesti on juba talumatu olla, et ei tekiks tugevaid võõrutusnähte, mis võivad omakorda olla inimese jaoks eluohtlikud. Lonksata ei itohiks pudelist, sest siis ei saa inimen aru, kui palju ta tegelikult tarbib, vaid pitshaaval ja nii ka kogust päeva jooksul vähendades. Kui varem on joodud liiter päevas, siis nüüd proovib 0,5 l. ja järgmine päev 300 ml ja edasi järjest vähem, kuni tunneb et saab juba ära taluda võõrutussümtomid. On olukordi, kus inimesel võivad kainenemisel tekkida nii tugevad võõrutusnähud, et lootuses neist alkoholi abil üle saada, ei suudeta joomist lõpetada. Tugevate võõrutusnähtude korral peaks kindlasti pöörduma spetsialisti poole, raskematel juhtudel võivad selle seisundiga kaasneda krambid või deliirium.
Võõrutusnähtude puhul aitab arst ravimitega seisundit leevendada. Oluline on toitainete, vitamiinide, mineraalainete ja piisava koguse vedeliku manustamine. Kui raskendavaid asjaolusid ei teki, kestab võõrutusseisundi ravi tavaliselt kuni seitse päeva. Raske seisundi korral viiakse võõrutusravi läbi haiglas ja see võib kesta kauem. Siis tuleks pöörduda Viljandi Haigla poole ja enne helistada sinna, et mis teenuseid nad võõrutussümptomite korral pakuvad. Haiglati on see erinev. Tavaliselt tehakse nö tilka, mille käigus püütakse vitamiinide, elektrolüütide ja vee tasakaalu häirete korrigeerimise ning medikamentoose raviga kergendada inimese seisundit ning võimaldada tal joomatsüklist kiirelt ja komplikatsioonideta välja tulla. Selline teenus võib olla ka tasuline. Tartus näiteks pakub seda ka üks erakliinik: A Kliinik .
Siinkohal tasub katsetada sedasama viis, mis on varem aidanud tal maha tulla. Osade inimeste jaoks on sobiv ka see, kui nö viina asemel tarbida lahjemat jooki, nt venitada päev välja nii, et tarbin näiteks 3 pdl. õlut ja nii hoopiski õlle abil tsüklist väljuda. Järgmisel päeval proovin veelgi vähem. Tsüklist väljudes on soovitus tarbida ka mineaarliderikast vett, nt Borjom või Värska. Leevendab ka puljong, kuna on samuti soolane ja tomatimahl. Tasapisi taastada ka söömine.
Kuna võõrutusest väljudes on tavaliselt mitmeid päevi halb ka uni, siis selle võiks samuti perearstiga läbi arutada. Võimalik, et mõni päev und uneravimi abil aitab ka kiiremini tervisel taastuda.
21.04.2022 14:38
Tere,
Kuidas saada inimene vägisi kaineks, kui ei ole võimalik saada abi riikliku korralduse poolt? Miks ei ole korraldatud abi mis ennetaks äärmuslikke olukordi?
Ljudmilla Atškasov
psühholoog AJK-Kliinik, Tartu
21.04.2022
Tere
Otsus tarbida alkoholi või ei, on ikka vaid inimese enda vastutada, kuid mõistan teie pettumust. Kui kõrval inimene tarbib, siis see ikka heidutab korralikult. Riiklikult on olemas tasuta ravi-ja nõustamisteenused, juhul kui inimene soovib ise enda alkoholitarvitamist muuta. Selle kohta saate täpsemalt infot lugeda siit. Raviga saab alustada siis, kui inimene on kaine. Ravi ja nõustamisteenused osutatakse ravikeskuses. Kontaktid leitavad siit. Ka teil endal on võimalik saada nõustamist tasuta 3 korda, kui teie kähedane ise ei ole nõus pöörduma. Sellisel juhul lihtsalt registreerumisel öelge, et soovite nõustamist saada „Kainem ja tervem Eesti“ programmi raames alkoholi tarvitava inimese lähedasena.
On olukordi, kus inimesel võivad kainenemisel tekkida nii tugevad võõrutusnähud, et lootuses neist alkoholi abil üle saada, ei suudeta joomist lõpetada. Tugevate võõrutusnähtude korral peaks kindlasti pöörduma spetsialisti poole, raskematel juhtudel võivad selle seisundiga kaasneda krambid või deliirium. Võõrutusnähtude puhul aitab arst ravimitega seisundit leevendada. Oluline on toitainete, vitamiinide, mineraalainete ja piisava koguse vedeliku manustamine. Kui raskendavaid asjaolusid ei teki, kestab võõrutusseisundi ravi tavaliselt kuni seitse päeva. Raske seisundi korral viiakse võõrutusravi läbi haiglas ja see võib kesta kauem. Siis tuleks pöörduda psühhiaatriakliiniku poole. Enne võiks uurida, mis teenuseid nad võõrutussümptomite korral pakuvad. Haiglati on see erinev. Tavaliselt tehakse nö tilka, mille käigus püütakse vitamiinide, elektrolüütide ja vee tasakaalu häirete korrigeerimise ning medikamentoose raviga kergendada inimese seisundit ning võimaldada tal joomatsüklist kiirelt ja komplikatsioonideta välja tulla. Selline teenus võib olla tasuline. Tartus näiteks pakub seda ka üks erakliinik: A Kliinik ja Tallinnas ka erinevad erakliinikud, nt Kordamed erakliinik, Confido Kliinik.
Ka perearsiga võiks läbi arutada inimese alkoholitarvitamise muster. On olemas ka ravimid, mis võõrutussümptomeid leevendavad ja uuesti tarvitamist ka aitavad ennetada.
Eelpool nimetatud ravi ja abisaamise võimalustega peab aga inimene ise nõus olema.
Kuidas iseend aidata, et selle frustratsiooni ja pettumusega toime tulla, siis ehk on abiks teile see materjal ja leiate infot ka siit.
Alkoholist pausi pidades võid tabada end küsimuselt, millega alkoholi asendada?Õnneks on alkovabade jookide maailm põnev ja lai ning alternatiive, millega olenguid mõnusamaks teha, leidub. Alkoholivabad joogid muutuvad järjest trendikamaks ning põnevaid maitseelamusi leiab aina rohkem nii poelettidelt kui restoranide joogimenüüst. Alkoholivabad joogid sobivad kõigile, seda ka olenemata kellaajast ja sündmusest. Miks mitte proovida ka ise kodus alkoholivabasid kokteile kokku segada?
Joo vett! Päriselt ka. Võib tunduda veidi igav nõuanne, kuid vesi on üks parimaid puhtaid tooraineid, mida alkoholivaba kokteili loomisel kasutada. Vett saab juua ka näiteks kihisevana. Veekokteilid näevad ilusad välja, need sobivad kaunistama pidupäeva ning teevad kenamaks ka argipäeva. Mis peamine – veekokteile on lihtne ja soodne valmistada.
Näiteks võid veele lisada tükeldatud maasikaid, arbuusi, mustikaid, pohli, viilutatud kurki, sidrunit, laimi, greipi, mündi- või basiilikulehti jne. Maitse tugevdamiseks võid ka puuviljatükkidest mahla välja pigistada. Maitsenüansse saab lisada maitsesiirupitega. Soovitame kokteilile lisada ka ohtralt jääd, nii püsib maitsevesi kauem värske ja jahutav. Samuti soovitame korjata suvisel ajal Eestimaa metsadest ise marju, säilitada neid sügavkülmas või valmistada neist hoidised – nii saad segada terve aasta maitsvaid kokteile kodumaisest toorainest.
Kui kokteili valmistamiseks aega napib, on heaks võimaluseks ka maitsestatud jääkuubikud. Need annavad joogile nii maitset kui efektse välimuse.
Näiteks püreesta maasikad, vaarikad või mustsõstrad või pigista sidrunist välja mahl, sega vähese veega ning vala jääkuubikuvormidesse. Mündi või basiiklikulehtedega jääkuubikute jaoks täida vorm poolenisti veega ning aseta pooleks tunniks külmikusse. Seejärel lisa rohelised lehed, vala peale vett ning pane uuesti külmuma. Kui kodus ei ole jääkuubikute tegemiseks vormi, kuid külalised saabuvad õige pea, võid panna viinamarjad tunniks sügavkülma ning kasutada neid jää asemel.
Kohvikus on kindlasti võimalik janukustutuseks tellida endale kihisev limonaad. Nende valik on viimasel ajal laienenud. Lisaks tuntud karastusjookidele on tulnud müügile hulgaliselt käsitöölimonaade, teeseenejooke ehk kombucha`sid, kasemahlajooke ja muud põnevat.
Üheks võimaluseks on ka limonaad ise kokku segada. Näiteks pressi sidrunitest või apelsinidest mahl välja, kalla peale gaseeritud vesi ja lisa maitse järgi suhkrut. Ahvatlus missugune!
Gaseeritud veele võib samuti lisada maitsesiirupeid. Jahutuseks juurde jääkuubikud ja nauding on garanteeritud.
Hea kokteili jaoks ei olegi tegelikult alkoholi vaja, tähtis on maitse! Kokteilis peab kindlasti olema magusat ja haput, et oleks erinevaid maitsenüansse ja need oleks omavahel tasakaalus. Muidugi on oluline lisada jääd, et jook oleks jahutatud. Klaasi sobivad kokku erinevad maitsed, hea tasakaalu saavutamine on katsetamise ja maitse küsimus.
Kokteili sobib panna näiteks värskeid mahlasid, püreesid, maitsesiirupeid, miks mitte ka jääteed. Kaunistamiseks sobivad puuviljaviilud või oksake maitserohelist. Kokteili pikendada on kõige lihtsam mineraalveega.
Vaata lihtsaid alkoholivabade kokteilide retsepte siit.
Et kokteile oleks peol lihtsam valmistada võib seda teha ka suuremas koguses ning pakkuda boolina.
Mahl on suurepäraseks maitseküllaseks alternatiiviks, mida juua kas kohvikus või kodus. Eriliselt luksuslik on värskelt puu- või juurviljadest pressitud mahl. Boonuseks on viljadest saadud vitamiinid ja mineraalid, mis turgutavad tervist! Soovitame kindlasti varuda suvel Eestimaa metsade ja aiamaa saadusi ning valmistada neist mahla ja siirupit.
Toekama kõhutäie või lausa maitsva magustoidu saab smuutist. Parim abimees smuuti valmistamisel on blender või saumikser. Smuutis võiks kasutada hooajalisi küpseid puuvilju. Tsitruseliste puhul tuleks viljaliha kestadest eemaldada või kasutada viljast pigistatud mahla.
Vedelikuna kasutatakse tavaliselt mahla, vett või piimatooteid. Piimatoodetele allergilistele inimestele on alternatiiviks soja- , kookos-, kaera- või riisipiim. Lahjema tulemuse saab aga vee, rohelise, valge või rooibose tee lisamisel. Lisaks pane smuutisse marju, moose, konserve, maitsetaimi, pähkleid, erinevaid seemneid ning näiteks maapähklivõid või kaerahelbeid. Lisa ka jääd või külmuta viljad ja marjad enne kasutamist.
Rammusama, juba desserti menutava smuuti saab sorbeti või vanillijäätise lisamisel. Jäätise lisamisel on tegu jäätisekokteiliga.
Väljas käies ja kohtumistel juuakse sageli head kohvi. See on üks maailma populaarsemaid jooke ning paljude jaoks on kohvijoomine igapäevane mõnus rituaal.
Et kohvinaudingud huvitavamaks teha tasub kohvi imelisse maailma sügavamale sukelduda ning proovida erinevaid variatsioone – caffé latte, cappuccino, espresso, caffe macchiato jne. Miks mitte õppida neid ka ise tegema? Maitsenüansse saab kohvile lisada ka piimade ja maitsesiirupitega. Võid proovida vahelduseks näiteks hoopis soja- või mandlipiimaga kohvi, lisades veidi valge shokolaadi siirupit.
Kuumal suvepäeval võid jahutuseks katsetada hoopis jääkohvi tegemist. Jääkohv ei ole lihtsalt jahtunud hommikukohv. Kõige rikkalikuma maitsega jääkohv valmib külma veega tehtud kohvist. Kasuta jämedalt jahvatatud kohvi, pane see presskannu ning vala peale külma vett suhtes 1:8. Jäta see 8-24 tunniks tõmbama. Seejärel täida klaas jääkuubikutega ja vala pool klaasi piima täis. Lisa kohv, nii et klaas saaks täis ning magusta suhkru, kondenspiima või vanillijäätisega. Maitsestada võid veel kaneeli, näpuotsatäie soola või karamellisiirupiga.
Ka tee on üritustel heaks alternatiiviks alkoholile. Õpi tundma eri teede aroome ja maitseid – must, roheline, valge, oolong, matcha tee jm.
Külmal päeval tee soojendab, kuumal päeval aga saab teest teha ka mõnusa jahutaja. Selleks tuleb lihtsalt jahtunud teele lisada jääkuubikuid ja teest on hoopis uutmoodi jook saanud! Sageli lisatakse maitse värskendamiseks jääteele ka sidruni- või apelsinimahla.
Popiks on muutunud iidsest Aasiast pärit teeseenejook ehk kombucha, mis sisaldab rikkalikult tervisele kasulikke baktereid ja pärme. Kombucha valmistamiseks pannakse teeseen jahtunud ja suhkruga magustatud musta või rohelise tee sisse ning lastakse sel hapenduda nädal või paar. Tulemuseks on magushapu jook, mida saab lisaks maitsestada näiteks sidruni, ingveri, marjade, kuivatatud puuviljade ja muude maitseandjatega. Kui valmis teeseenejook villida õhukindlasse pudelisse ja paariks päevaks veel toatemperatuurile seisma jätta, saab mõnusa mulliga joogi, mis meenutab limpsi või siidrit.
Kuna kombucha on naturaalselt hapendatud jook, siis võib protsessi käigus sinna tekkida ka väga väike kogus alkoholi. See on küll sarnases koguses nagu on lubatud alkoholivabadele jookidele, kuid kui oled alkoholile väga tundlik või soovid olla 100% alkoholivaba, siis ole teeseenejoogiga ettevaatlik.
Kui sulle meeldis õlle, siidri, veini või vahuveini maitse, ei tasu heituda, sest alkoholiga jookide alkoholivabasid versioone on samuti saada. Viimasel ajal on valik laienenud ning maitselt ei jää need oma kraadiga sugulastele alla. Vaata poes ringi ja leia, mis võiks sulle meeldida. Nii et sõpradega grillides või kallimaga õhtustades võid õlle ja veini asemel proovida hoopis klaasi alkoholivaba veini või alkoholivaba õlut. Hiljem saad autoga koju sõita ning võid kindel olla, et tunned end ka hommikul värskena.
Huvitavaks alternatiiviks alkoholile on ka ingverijoogid. Neid on nii lahjemaid, kui õige kangeid – vürtsikad, teravad ja teevad seest kuumaks! Võib juua nii lahjendamata shot’ina, kui näiteks mulliveega lahjendatuna.
Talvisel ajal, aga miks ka mitte ka külmal põhjamaisel suvepäeval, on ideaalseks soojendavaks joogiks glögi. See on vürtsikas kuum jook, mille valmistamiseks pole kindlat retsepti vaid igaüks saab valida just need maitseained, mis talle meeldivad.
Hästi sobib glögi baasiks näiteks õuna- või mustsõstramahl. Vürtsidest sobivad glögile lisamiseks näiteks kaneel, nelk, vürtspipar, pomerants, kardemon, muskaatpähkel, tähtaniis, ingver, pipar jne. Riivitud sidruni- või apelsinikoor lisab aroome ja mõrkjat maitset. Kuumuta mahl koos maitseainetega ja kurna enne serveerimist. Magustamiseks lisa suhkrut või mett. Klaasi põhja lisa näiteks rosinaid ja mandlilaaste.
AUDIT-TEST
Kas sa peaksid oma alkoholi tarvitamise pärast muretsema?
Alkoholi tarvitamist ja sellega kaasnevaid riske on võimalik hinnata spetsiaalse testi abil, mille nimi on AUDIT.
Alkokalkulaator
Mida ja kui palju sa viimati jõid?
Alkokalkulaator on suurepärane vahend oma alkoholitarbimise jälgimiseks, järelduste tegemiseks ja tarbimise vähendamiseks.
Videolood